Getuigenissen

Getuigenissen

‘Alles wat je aandacht geeft dat groeit’. Het traject bij ON-GEHOORD heeft mij geleerd om weinig tot geen aandacht te schenken aan mijn tinnitus. In toenemende mate ben ik hierdoor in staat om mijn tinnitus naar de achtergrond te krijgen ten soms zelfs te vergeten. Vergelijk het met het wonen aan een drukke weg. Op het moment dat mijn traject bij ON-GEHOORD startte kampte ik ongeveer een jaar met tinnitus en hyperacusis. In dat jaar had ik zelf al een groot aantal stappen gezet met als resultaat dat ik geen ‘last’ meer had van hyperacusis. Het traject bij ON-GEHOORD heeft me net dat extra stapje gegeven om ook de tinnitus meer en meer naar de achtergrond te krijgen. Dit als gevolg van een goede begeleiding, kennis/informatie, ervaringen en een aantal praktische handvatten hoe hiermee om te gaan. Pasklare oplossingen zijn er helaas niet, maar de tips en handvatten geven goed handvaten om hier goed mee om te gaan en daarmee een gelukkig leven te leiden. Dank voor de geboden zorg! Ik ga ervan uit dat mijn tinnitus op termijn meer en mee een weinig hinderlijke kwaal wordt!

H.W.

20/03/2023

Beste, had even de tijd nodig om alles wat te plaatsen en de juiste woorden te vinden. Ik begon aan de week intensief zorgtraject met de eerste dag het gedicht «  te veel « te lezen waar ik helemaal me kon in vinden , de week begon voor mezelf zeer emotioneel. Ze hebben me hier terug de « 2 « belangrijke woorden geleerd «  genieten « en «  zelfzorg ». Niet alleen zorgen voor anderen maar het begin ligt bij een goede zelfzorg. De week eindigde zoals ze begon , emotioneel, door de mooie voorstelling van Karel Vingerhoets en het lied « Me and my shadow ». Ik begon me te realiseren dat ik deze week heel veel tools gekregen had maar dat ik het uiteindelijk zelf moet klaren. Mijn nonkel T is er, steeds dicht bij me , hij laat zich goed horen op bepaalde momenten dat er weer meer zelfzorg moet gedaan worden . Bedankt aan iedereen .

M.A.

11/05/2022

Ik ben in januari een week bij het zorgteam van ongehoord onder behandeling geweest nadat ik al 4 jaar tinnitus en hyperacusis heb. Het werd elk jaar erger. Ik kon mijn kinderen niet meer om mij heen verdragen en had vaak paniekaanvallen als het te erg was in bed en ik sliep daardoor heel erg slecht.

Ik heb in deze week zeer veel geleerd over mijzelf. Ik vermeed alles, juist dat blijkt niet de juiste manier te zijn. Ik verdraag geluiden nu beter en heb sindsdien geen paniekaanval meer gehad. De tinnitus is helaas nog niet weg, maar ik kan er veel beter mee omgaan. Ik ben nog steeds met mezelf aan het werk. Ik merk in tijden van stress dat het erger wordt, maar ik word er niet meer angstig van. De gesprekken die ik heb gehad waren verhelderend en fijn. Ook de ontspanningsoefeningen zijn prettig en ik merk hoe vaker ik ze doe, hoe beter het gaat. Ook let ik nu meer op mijn hele houding en dat ik genoeg beweging krijg.
Ik raad iedereen een week bij ongehoord aan die zich geen raad meer weet met zichzelf. In Nederland ben ik nog nergens een team of iemand met zoveel expertise tegengekomen als daar. Dat was zo fijn, de begrip, de uitleg en de handvatten.

Ik hoop dat ik uiteindelijk net zoals Karel Vingerhoets, de tinnitus buiten de deur kan zetten als ik wakker word in de ochtend. Maar het is al veel beter dan voorheen.
Heel erg bedankt professor Bart Vinck en het hele zorgteam, ik heb veel aan jullie gehad!

D.G.

23/05/2022

Ik liep al bijna 6 jaar rond met een bepaalde piep in mijn oren. Geen ramp, ik had een modus vivendi gevonden en kon perfect verder met mijn leven.

En toen, werd de piep ineens erger. En erger. En erger.

Ik stond er mee op in vol volume, wist niet hoe ik er mijn aandacht van moest houden overdag en ging met de piep op vol volume naar bed om te proberen slapen. Wat lukte met wisselend succes.

Ik werd volledig radeloos. Geen idee waar naartoe, naar wie om te praten. Met mijn familie kon ik er soms iets van zeggen, maar de echte impact die ik voelde, was moeilijk over te brengen op mensen die geen idee hadden van wat ik doormaakte. Ik beschrijf het nu als een Chinese marteling, die nooit ophoudt. Enkel met geluid in plaats van druppels water.

Er is een specifieke man die in sé mijn leven gered heeft, iemand die me het bestaan van On-Gehoord deed ontdekken. En ik zal deze persoon voor de rest van mijn (hopelijk) nog lang en gelukkig leven dankbaar blijven. Ook al is Nonkel T nog aanwezig.

In een week, onder de hoede van een geweldig multidisciplinair team (Bedankt Aline, Marina, Seppe en Bart!), geleid door Prof. Vinck, heb ik een verandering van jewelste ondergaan.

Ik moet geen schrik hebben van de piep of enig ander geluid, het kan niet echt erger worden: enkel je eigen perceptie ervan. Hoe minder dreigend je nadenkt over de piep, hoe beter je brein zelf zal worden in het automatisch weg te filteren. Het klinkt misschien als een foefje, maar dat is het allerminst!

Woorden kunnen moeilijk vatten in hoeverre dat de 5 dagen die ik bij Prof. Vinck en het team heb doorgaan, de rest van mijn leven beïnvloed hebben. Ik voel me alsof ik een nieuwe kans gekregen heb om in het leven te stappen, in plaats van soms donkere gedachten te hebben, die eerder aanmoedigen om het tegenovergestelde te doen.

Het On-Gehoord Traject is een zeer interessante investering in jezelf, waar je elke dag nadien van kan genieten. Zelfs moest je twijfelen, gewoon doen.

L.A.

06/07/2022

Dag Aline, Marina en Seppe en het gans zorgteam van Ongehoord.

In die week met jullie hebben jullie voor mij “een steen verlegd”.
Tinnitus verdwijnt niet maar jullie zorgden ervoor dat het geluid voor mij aanvaardbaar is, dat ik er niet hoef tegen te vechten maar het eerder tracht ‘gewoon’ te worden.
De gesprekken met Aline in combinatie met Yoga en relaxtechnieken van Marina aangevuld met een gerichte Kine aanpak van Seppe zorgen ervoor dat ik vandaag en morgen verder kan!
Beste Professor, Beste Bart je hebt een top team!

J.S.

08/02/22

Na jarenlang gekweld te zijn door tinnitus en hyperacusis ben ik uiteindelijk terecht gekomen in het Centrum van Professor Vinck.

Een fantastische ervaring waar er door het team ‘echt’ geluisterd werd en ik mij ‘begrepen’ voelde.

Ik werd als het ware ondergedompeld in een warm bad van helpende handen . Ik ben Prof Vinck en het hele team eeuwig dankbaar ! Eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

A.V.Z.

01/02/2022