Getuigenissen

Getuigenissen

Beste, had even de tijd nodig om alles wat te plaatsen en de juiste woorden te vinden. Ik begon aan de week intensief zorgtraject met de eerste dag het gedicht «  te veel « te lezen waar ik helemaal me kon in vinden , de week begon voor mezelf zeer emotioneel. Ze hebben me hier terug de « 2 « belangrijke woorden geleerd «  genieten « en «  zelfzorg ». Niet alleen zorgen voor anderen maar het begin ligt bij een goede zelfzorg. De week eindigde zoals ze begon , emotioneel, door de mooie voorstelling van Karel Vingerhoets en het lied « Me and my shadow ». Ik begon me te realiseren dat ik deze week heel veel tools gekregen had maar dat ik het uiteindelijk zelf moet klaren. Mijn nonkel T is er, steeds dicht bij me , hij laat zich goed horen op bepaalde momenten dat er weer meer zelfzorg moet gedaan worden . Bedankt aan iedereen .

M.A.

11/05/2022

Dag Aline, Marina en Seppe en het gans zorgteam van Ongehoord.

In die week met jullie hebben jullie voor mij “een steen verlegd”.
Tinnitus verdwijnt niet maar jullie zorgden ervoor dat het geluid voor mij aanvaardbaar is, dat ik er niet hoef tegen te vechten maar het eerder tracht ‘gewoon’ te worden.
De gesprekken met Aline in combinatie met Yoga en relaxtechnieken van Marina aangevuld met een gerichte Kine aanpak van Seppe zorgen ervoor dat ik vandaag en morgen verder kan!
Beste Professor, Beste Bart je hebt een top team!

J.S.

08/02/22

Na jarenlang gekweld te zijn door tinnitus en hyperacusis ben ik uiteindelijk terecht gekomen in het Centrum van Professor Vinck.

Een fantastische ervaring waar er door het team ‘echt’ geluisterd werd en ik mij ‘begrepen’ voelde.

Ik werd als het ware ondergedompeld in een warm bad van helpende handen . Ik ben Prof Vinck en het hele team eeuwig dankbaar ! Eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

A.V.Z.

01/02/2022

13 jaar geleden stond mijn wereld stil.

De tuut in mijn oren ging niet meer weg.

Tot op het moment dat ik het zorgtraject volgde, is mijn wereld blijven stilstaan.

 

Ik was mijn nieuwe manier van leven met keizer tinnitus al zo gewoon.

Mijn bestaan was gevuld met dingen die ik niet meer deed.

Niet meer dansen.

Niet meer naar trouwfeesten of luide café’s.

Niet meer naar de cinema of familiefeesten zonder oordoppen.

Niet meer zorgeloos buiten komen.

Niet meer goed slapen.

Niet meer genieten van stilte.

Niet meer op weekend of op reis zonder te piekeren over te veel of te weinig geluid.

Ik heb 13 jaar zelfs niet kunnen praten over de tinnitus, omdat ik schrik had dat mijn probleem dan zou verergeren.

Helemaal in het begin van mijn probleem heb ik nog een traject gevolgd dat het averechtse effect had.

Het is pas deze zomer, na bijkomende (tijdelijke) gehoorproblemen door te duiken, dat mijn vriend hulp voor mij zocht.

Daar ben ik hem en alle therapeuten nog steeds ontzettend dankbaar voor.

Vanaf seconde 1 voelde ik dat het hier anders ging zijn.

Ik was enorm angstig om zelfs maar te bellen naar Tine De Boodt (de geweldige audiologe) om een afspraak te maken.

Zij stond me vanaf dag 1 bij op een supervriendelijke, geduldige en behulpzame manier.

Nadat ik later ook het zorgtraject had gevolgd, kan ik nu zeggen dat ik alle dingen die ik niet meer deed ondertussen wél terug doe!

Mijn grote angsten dat ik veel gehoorschade had en dat de tinnitus erger zou worden werden ontkracht en kennis werd mijn vriend.

Het proces draaide niet enkel rond tinnitus maar rond veel verschillende zaken in mijn leven. Ik kan het iedereen die worstelt met dit probleem ten zeerste aanraden! Er is wél een leven na tinnitus.

Gelukkig bestaat dit fantastisch gemotiveerd team die vechten tegen een wereld die zegt dat je maar leren ‘moet leven’ met tinnitus.

Bedankt, uit de grond van mijn hart!

C.B.

17/01/2022

Sinds 2010 ben ik mijn gehoor aan het verliezen door DFNA9. Al vrij snel kreeg ik te maken met tinnitus, een hoge toon links. Daar had ik eigenlijk relatief weinig last van.

Jaar na jaar verslechterde mijn gehoor zo, dat ik in 2015 een cochleair implantaat liet plaatsen. De eerste twee jaar ging dat geweldig: een duidelijk geluid, betere verstaanbaarheid en beter richtingsgevoel.

Toen werd het ineens moeilijker… keer op keer liet ik het toestel bijregelen maar de goede verstaanbaarheid kwam niet terug. Ik raakte er erg van overstuur, zocht koortsachtig naar een oplossing maar kon er geen vinden. Ook in het ziekenhuis waar ik werd opgevolgd vond men geen oplossing. Ik kreeg ook te maken met borstkanker, wat mijn mentale kwetsbaarheid deed toenemen.. Steeds meer tinnitusgeluiden, steeds slechter resultaat, steeds luidere, te luide, signalen. Maar wacht eens… tè luid?

Het begon mij te dagen: dit was gewoon hyperacusis.

Heel vlot vond ik mijn, weg naar On-Gehoord, dankzij Tine De Boodt die ik persoonlijk kende. Ik aarzelde niet, wilde zo snel mogelijk geholpen worden.

Een week later kon ik aan het traject beginnen, oktober 2020 was dat. Ik verbleef in Brugge en genoot van de me-time. Ik voelde mij begrepen en gehoord… Al na het eerste gesprek met de psychotherapeut wist ik dat ik gewoon angstig geworden was voor geluid… Ook de andere therapeuten zorgden ervoor dat ik het gevoel kreeg dat ik er greep op had.

Direct na die week ging het beter, maar het was met vallen en opstaan. Pas sinds de zomer van 2021 voel ik dat het permanent beter gaat. En weet ik ook wat te doen als het toch weer even moeilijk lijkt te worden: de stekker eruit, slapen, zelfzorg… Zo kan ik die aanvallen, die vroeger zo lang duurden, herleiden tot enkele dagen. De vervelende tinnitus speelt ook meer op na drukte en vermoeidheid, maar verdwijnt gedwee naar de achtergrond bij voldoende rust.

Bedankt On-Gehoord: ik voel me niet langer ongehoord!

E.D.

17/01/2022

Als een burn-out en tinnitus je ineens overvalt, maak je een rollercoaster van gevoelens mee: angst, onmacht, niet meer in staat te functioneren. Ik voelde me helemaal verloren, tot ik met de audiologe van On-gehoord sprak. Niet alleen nam ze de tijd om naar mijn problemen te luisteren, ze bracht direct rust door het probleem te duiden en mijn denken in de juiste richting te sturen. Ook de eerste relaxatie oefeningen deden wonderen. Ze is en was steeds bereikbaar als ik vragen of twijfel had. De intensieve zorgweek was inspannend, maar heel behulpzaam, je leert je problemen pas echt begrijpen en hoe ze aan te pakken. Bedankt aan alle zorgverleners bij On-gehoord voor hun empathie en deskundigheid.

G.V.L.

14/01/2022