Kan tinnitus nog verdwijnen?
Tinnitus kan in veel gevallen verdwijnen of verminderen, omdat het een symptoom is en geen ziekte op zich. Symptomen zoals tinnitus zijn signalen van het lichaam die wijzen op een onderliggend probleem en vragen om aandacht en actie. Het aanpakken van zowel fysieke als mentale spanningsfactoren en het begrijpen van de boodschap achter tinnitus is essentieel. Met een holistische, multidisciplinaire aanpak kan de waarneming van tinnitus afnemen en uiteindelijk vergeten worden.
Tinnitus is geen ziekte maar een symptoom.
We kennen in ons lichaam heel veel symptomen. Denk maar aan jeuk, hoest, koorts, pijn, drukgevoel, zweten… . Zou je jezelf de vraag stellen of nog maar denken of jeuk na een muggenbeet op jouw hand ooit zou kunnen weggaan. Of de neusverstopping tijdens een verkoudheid wel ooit nog zal verdwijnen. Zal mijn neus blijvend verstopt voelen? Zal de tandpijn bij tandcaries er altijd zijn? Het antwoord op al die vragen is duidelijk “NEEN”. Symptomen mogen en kunnen immers niet gelijkgesteld worden aan een ziekte die moet genezen.
Symptomen, zoals pijn, hoest, koorts, maar ook tinnitus, overgevoeligheid aan geluid (hyperacusis), misofonie, moet je niet proberen te genezen. Het is belangrijk om de boodschap van jouw lichaam te begrijpen en er iets aan te doen. Symptomen hebben dus de functie van een waarschuwingssignaal dat je vraagt om aandacht én actie. Bij tandpijn bijvoorbeeld, begrijpen dat er een probleem is met de tandwortel en de aanpak vergt het aanpakken van het probleem letterlijk bij de wortel via een bezoek aan de tandarts.
Het probleem bij tinnitus, is dat het hoe en het waarom van het symptoom en de aanpak ervan doorheen de tijd verloren is gegaan, en het signaal niet meer als een hulpsignaal van het lichaam wordt geïnterpreteerd maar als een bedreiging die “niet te behandelen is” en dus “er altijd zal zijn” en “dus nooit meer weggaat”. Angst en ongerust neemt de rol en het doel van het waarschuwingssignaal over en deze status wordt massaal door zorgverleners, artsen en patiënten zelf gedeeld.
Wat is de boodschap van ons lichaam?
Daarom dient de status van tinnitus en zijn zustersymptomen (waaronder hyperacusis) hersteld te worden. Tinnitus als symptoom, Tinnitus als een boodschap van ons lichaam om aandacht te hebben voor “iets” en dit “als persoon zelf aan te pakken”.
Maar wat is dat “iets”? Net zoals de pijn in jouw buik afkomstig kan zijn van verschillende organen, structuren, spieren, klieren, …, zo kan tinnitus ook een symptoom zijn van heel verschillende onderliggende factoren. Lichamelijke factoren, zoals een lang bestaand gehoorverlies door de leeftijd, gehoorschade door een lawaaitrauma, gehoorschade door een COVID infectie, hoofdtrauma, en vele andere factoren kunnen de lichamelijke trigger zijn die het symptoom doet verschijnen.
Maar evenals lichamelijke oorzakelijke factoren (trauma, infectie, ziektebeelden, …), spelen evenzeer lichamelijke, mentale en emotionele spanningsfactoren in het lichaam van de persoon met tinnitus een belangrijke rol. Angst bv. voor het symptoom ( of activiteiten die het symptoom erger zouden kunnen maken (bv naar de bioscoop gaan) zorgt ervoor dat het brein dit symptoom als een zeer belangrijk signaal gaat zien en het belang ervan doet toenemen om in het geval van tinnitus het geluid luider te maken. Niet sterker in dB, maar wel subjectief luider. Hierdoor gaan personen met deze klacht in de toekomst soms beslissen om deze activiteiten te mijden waardoor de klacht nog gaat toenemen.
Die angst en spanningsfactoren geven aanleiding tot een overprikkeling van het centraal zenuwstelsel met een “overprikkeld brein” tot gevolg. Dit overprikkeld brein zorgt dan op zijn beurt voor spanning in nek, kaak- en schoudermusculatuur, verminderd en gefragmenteerd slaappatroon…
Holistische aanpak met een concreet actieplan
Daarom dient bij de aanpak van dit symptoom een persoon met tinnitus of één van de zustersymptomen ervan NIET geleerd worden hoe het symptoom te onderdrukken, maar wel inzicht te krijgen wat het symptoom die persoon probeert duidelijk te maken en die boodschap om te zetten in een concreet actieplan. Dit plan dient holistisch uitgevoerd te worden op het niveau van denken, emotie, maar ook lichamelijke spanning en drukfactoren.
Daarom hanteert ON-GEHOORD een holistisch multidisciplinaire aanpak met bijdrage van Cognitieve Gedragstherapeuten, Audiologen, Osteopaten, Kinesitherapeuten, Relaxatietherapeuten, en waar nodig externe medische professionals in zijn aanpak van deze auditieve klachten.
De boodschap is niet de klacht leren onderdrukken (suppressie) of leren wennen (habituatie) aan de klacht, maar de persoon met deze klacht leren de boodschap van het brein te verstaan (inzicht) en leren te vertalen in concrete handvaten (controle) zodat het symptoom kan vergeten worden en de waarneming ervan niet meer hoorbaar is. Na duizenden behandelingen in binnen- en buitenland een zeer succesvolle en blijvende benadering.
Plan uw afspraak
Uitgebreid consult
Prof. dr. Bart Vinck (in Gent)
dr. Sofie Degeest (in Wetteren) |
Leen Vleurinck (Msc) (in Aalst) - aussi en français |
ONLINE BOEKEN +32 (0)9 273 82 71
Screening onderzoek
Bij één van onze ON-GEHOORD partners in de buurt van uw woonplaats:
Plan uw afspraak
Uitgebreid consult (ook indien dringend)
1. Bij onze ON-GEHOORD audioloog:
Prof. dr. Vinck
2. Bij onze externe Audiologen Oost-Vlaanderen (opgeleid door Prof. Vinck):
dr. Sofie Degeest
Leen Vleurinck (Msc) - aussi en français
Screening onderzoek
Bij één van onze ON-GEHOORD partners in de buurt van uw woonplaats: